Al enkele jaren  zijn wij op zoek naar foto’s van het interieur, handelaars of sfeerbeelden van de  Fortunia toen dit gebouw nog een diamantbeurs was.  Dit blijkt geen gemakkelijke opgave te zijn temeer daar de diamantsector een zeer gesloten milieu is en de  beurs maar actief was tussen 1911 en 1953.

Ik was dan ook zeer verheugd een mail te mogen ontvangen van de Heer  Boschmans waarin hij mij liet weten dat hij  in het bezit was van foto’s uit die tijd.

Zijn grootvader Joseph Cosemans was toen juwelier,goud- en zilversmid en samen met zijn drie zonen, Baudewijn, Harry en Edgar baatte hij een bedrijfje uit in de Fortunia (zijde Pelikaanstraat).

Een tweede prachtige foto is ook in zijn bezit.  Hier zijn we niet zeker  dat het in de Fortunia is of in de Vestingstraat. Links achteraan Bau Cosemans en rechts achteraan zijn broer Edgar.  Voor zijn tijd was dit een modern atelier met grote ramen, electrische verlichting en polijstmachine volledig uit ijzer met gebogen poten en loodzwaar voor de stabiliteit en zonder de gevaarlijke drijfriemen die toen nog veel gebruikt werden. Spijtig dat de kwaliteit van de foto niet zo goed is.

Met dank aan de Heer en mevrouw Boschmans-Hardy uit Deurne.

One Response to “De eerste foto is binnen”

Blijf op de hoogte!

Uw email adres: