Wie in Antwerpen rondloopt, zal her en der in het straatbeeld orthodoxe Joden tegenkomen. De heren dragen een baard, hoed en lange krullen aan de zijkanten van het gezicht. De dames zijn voorzien van lange jurken, zij bedekken hun hoofd. Antwerpen kent een van de grootste gemeenschappen van orthodoxe Joden ter wereld. Veel van hen wonen in de Diamantwijk, nabij het station. Net als in vele andere steden met grote Joodse wijken heeft Antwerpen een eroev.

De  eroev ook wel eroew, erouv, eiroew of ejrew (volledig: eroev chatzerot) is een draad die op boomhoogte (ongeveer 6 meter) rond een bepaald gebied gespannen wordt.

Tegenwoordig wordt de eroev symbolisch uitgevoerd. Vrome joden mogen op de sjabbat buitenshuis slechts een beperkt aantal passen bewegen en niets dragen. De Eroev creëert een fictief huis waarbinnen joden zich tòch vrij mogen verplaatsen tijdens de rustdag. Ook binnen de eroev mag echter niet alles vervoerd worden, bijvoorbeeld geen schrijfwaren, omdat tijdens de Sjabbat niet geschreven mag worden.

Voor orthodoxe joden is de aanwezigheid van een eroev een zeer belangrijke factor bij de keuze van een woonplaats.  Zo mag men zonder eroev niet met een kinderwagen lopen, waardoor vrouwen met kleine kinderen zonder eroev de gehele sjabbat het huis niet uit kunnen.

De Antwerpse Eroev is uniek omdat het de enige is die een hele stad omspant.

Comments are closed.

Blijf op de hoogte!

Uw email adres: