Een dag per jaar staat de hele joodse wijk van Antwerpen in rep en roer. In kleurige outfits en met muziek op de achtergrond viert de joodse gemeenschap Poerim, het ‘joodse carnaval’. Een hele dag en nacht worden er pakjes uitgewisseld, lekker gegeten en veel gedronken.

 

Met het Joodse carnaval herdenken de joden een belangrijke episode van het Jodendom. In het verhaal van Ester wordt het joodse volk gered van de totale vernietiging. Die redding wordt herdacht met een uitbundige viering. Dit jaar wordt Poerim gevierd op 24 februari. Het is een van de belangrijkste feesten van de Joodse kalender. Poerim duurt van zaterdagavond tot zondagavond.

Het gaat er dan ook iets losser aan toe.  Op Poerim moet iedereen verplicht drinken. Iets wat normaal niet mag.  Al zijn het zijn vooral de mannen die drinken. Vrouwen sippen soms van een glas wijn, maar ook niet meer dan dat.

 

 

Je zal het feest vooral herkennen aan de verkleedde Joodse kinderen. Vroeger werd er enkel verkleding aangetrokken van bijbelse figuren. Nu kan een spiderman pakje er ook door.

 

Comments are closed.

Blijf op de hoogte!

Uw email adres: