Ook café Kiebooms kan je zondag bezoeken tijdens Open Monumentendag. Het café op het De Coninckplein is zowat het enige intact gebleven Antwerpse café uit het uitgaanscircuit van de jaren vijftig.

Sinds kort wordt café Kiebooms iedere zondag en donderdagavond uitgebaat door Vic Mees. De zoon van de legendarische ex-Antwerpspeler was voor een werkproject op zoek naar een café met een jaren ‘50-look. ‘Mijn vader (85 jaar intussen) kende café Kiebooms nog van toen hij zelf uitging’, zegt Mees. Café Kiebooms, dat officieel café Olympia heet, was oorspronkelijk eigendom van accordeonist Leo Kiebooms. ‘Ik ontdekte dat het momenteel toebehoort aan zijn kleindochter Sylvia’, zegt Mees. ‘Aan het café werd amper iets veranderd en het stond al een tijdje leeg.’

Dat vond Mees zo jammer dat hij besloot om het te heropenen. In de jaren ‘50 waren er op het plein, alsook op het naburige Astridplein, talrijke danszalen en jazzcafés gevestigd. Bekende voorbeelden waren ‘De Rembrand’, ‘twist club Bokkenhof’ en ‘Ben’s Palace’. ‘In die periode was er sprake van een echte jazz-scene in Antwerpen. ‘Jazz was in die tijd de meest gangbare muziekstijl, zoals pop-muziek dat tegenwoordig is’, zegt Mees. De muziek werd na de Tweede Wereldoorlog geïntroduceerd door de Amerikaanse soldaten die in de stad waren gestationeerd.

In het interieur zijn nog verwijzingen terug te vinden naar de Olympische Spelen in Antwerpen, maar Kiebooms paste het café wel aan aan de mode van de tijd. Hij gaf het een art decostijl, en plaatste een klein podium met zithoekjes, spiegels en neonverlichting.

Comments are closed.

Blijf op de hoogte!

Uw email adres: