In de Pelikaanstraat in Antwerpen zal ingenieurs- en architectenbureau POLO Architects binnenkort beginnen aan een renovatieproject. Het betreft een bestaand complex uit de jaren ’50 dat oorspronkelijk als hotel ontworpen werd, maar desondanks dienst deed als kantoorgebouw. Het krijgt nu vijftig jaar na datum eindelijk de invulling die het verdient.

Het gebouw is een mooi voorbeeld van de moderne bouwstijl van de jaren ’50, maar zag z’n mogelijkheden helaas nooit ten volle benut. Tot het einde van de zeventiger jaren stond het zelfs volledig leeg. Na een beperkte renovatie werd het dan toch in gebruik genomen door De Post (als kantoorgebouw en filiaal). Na een staat van dienst van ongeveer dertig jaar, wordt het gebouw nu opnieuw grondig gerenoveerd en zal het eindelijk als hotel ingericht worden. Het project moet een voorbeeld zijn van hoe een doelgerichte renovatie een nieuwe impuls kan geven aan de buurt waarin ze zich bevindt.

Alles is aanwezig om het complex om te toveren tot een mooi hotelgebouw. Ten eerste is de ligging, vlak naast de hoofingang van het eveneens gerenoveerde Centraal Station, uitermate geschikt. Bovendien laat het gebouwskelet –- een betonstructuur met balken, platen en grote vrije overspanningen – toe om de hotelkamers in te richten volgens de hedendaagse eisen inzake comfort. Op de eerste verdieping komt er een grote lobby- en restaurantruimte met een panoramisch uitzicht op de koepel van het Centraal Station. Voorts zal men ook een bar (met toegang tot de achterliggende daktuin) installeren en zijn er heel wat conferentie- en vergaderfaciliteiten. Een fitnesscentrum in de ruimte kelderverdieping maakt het plaatje compleet. Aan de voorzijde van het complex zal er tot slot plaats voorzien worden voor goud- en diamantwinkels.

De bestaande constructie wordt aan de voorzijde met twee bouwlagen opgetrokken zodat het dakprofiel overeenstemt met de aangrenzende bouwvolumes. De uitbreiding wordt gerealiseerd in okerbruine gevelsteen (die men ook gebruikt heeft bij het originele gebouw). De waardevolle en typerende gevelelementen (zoals een erker in architectonisch beton) worden zorgvuldig  hersteld.

Bron: archictectura

Comments are closed.

Blijf op de hoogte!

Uw email adres: