04Vanaf juli 2012 komt er een drijvend en verplaatsbaar openluchtzwembad op het Eilandje in Antwerpen.

De jury koos voor het duurzame project ‘Bad’eau/Plat’eau’ van V-zit. Het zwembad zorgt voor verkoeling tijdens de zomer en kan worden omgevormd tot schaatsbaan tijdens de winter.

De Raad van Bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Stadsplanning Antwerpen heeft de opdracht voor de bouw en de uitbating van een drijvend en verplaatsbaar openluchtzwembad op het Eilandje toegewezen aan bureau V-zit. Het voorstel draagt de naam ‘Bad’eau/Plat’eau’ en werd gekozen uit vier inzendingen. V-zit deed een beroep op de expertise van Sculp(IT) voor de architectuur en van S&R Group voor de zwembadtechnieken. De uitbating van het project loopt over een periode van tien jaar.

04b

Voor ‘Bad’eau/Plat’eau’ worden twee duwbakken en één ponton omgevormd tot één drijvend en verplaatsbaar zwembadcomplex van 120 bij 25 meter. Op twee duwbakken die tegen elkaar worden geplaatst, komen twee zwembaden inclusief kleedhokjes, douches en een lig- en relaxzone met zetels. De zwembaden, die op een minimale hoogte boven het dokwater liggen, moet de gebruikers het gevoel geven dat ze in het dok zelf zwemmen. In de winter kan het grote zwembad worden omgebouwd tot schaatsbaan.

Het voormalige veerpont Antoon van Dyck wordt tegen de kade afgemeerd, en de twee duwbakken worden aan het veerpont bevestigd. Het veerpont blijft er wel als een boot uitzien, en zal onder meer een restaurant en een zomer-/winterbar bevatten. Dit gedeelte van het zwembadproject zal gebruikt worden als podium voor allerlei activiteiten.

Ook qua duurzaamheid viel het gekozen zwembadproject bij de jury in de smaak. Naast het hergebruik van bestaande schepen maakt de indiener gebruik van geavanceerde energie- en milieutechnieken. Zo worden de zwembaden verwarmd door warmte aan het dokwater te onttrekken, en wordt het zwembadwater ‘s nachts in een apart reservoir gepompt om zo weinig mogelijk warmte te verliezen. Een ecologische zuiveringsinstallatie die gebruik maakt van een rietveld, zuivert dan weer het afvalwater van het hele project.

Volgens planning gaat het drijvende openluchtzwembad open op 1 juli 2012. Als startlocatie werd gekozen voor kaai 20 aan de Mexicobruggen in het Kattendijkdok – vlakbij een nieuwe woonwijk, de Cadixwijk.

Het drijvende openluchtzwembad is één van de projecten uit het onlangs goedgekeurde Waterplan + Eilandje. Met dit plan wil de stad het maritieme karakter van deze voormalige havenbuurt zo veel mogelijk behouden, en waar mogelijk versterken. Naar het voorbeeld van andere Europese steden wordt met het drijvende openluchtzwembad op het Eilandje de beleving van het water dicht bij bewoners en bezoekers gebracht.

Bron : http://www.architectenkrant.be/nl/index.php/nieuws/projecten-be/627-drijvend-zwembad-in-antwerpen-van-sculpit

Comments are closed.

Blijf op de hoogte!

Uw email adres: