fortunia-1911-00121

De bewoners van Residence Fortunia hebben maandagavond uitgesproken beslist voor de  renovatie van hun gebouw.

De komende tijd zal het gebouw een opknapbeurt krijgen welk hoog op de verlanglijst stond van de raad van bestuur.

Residence Fortunia in het kort.

fortunia-1911-00121

Ontworpen door de Joodse architect Joseph de Lange, werd het gebouw in 1911 als derde  diamantbeurs van Antwerpen ingehuldigd.  Onderaan in de kleine arcades waren winkeltjes en cafeetjes waar diamant werd verhandeld. In het gebouw waren grote zalen waar diamant werd gekloven, goud gesmolten, ringen gezet en belangrijke werkingsvergaderingen werden gehouden. De diamantbeurs  Fortunia kende een glorieuze tijd en groeide uit tot een drukke verzamelplaats.

Tijdens de  tweede wereldoorlog werd de koepel zwaar beschadigd door een vliegende bom en moest verwijderd worden.  De oorlog en zijn nasleep bracht ook een  terugval van de diamanthandel en de  beurs werd gesloten.  Het gebouw werd in 1953 door een privépersoon opgekocht en de zalen werden omgebouwd tot 42 appartementen, elk met hun eigen stijl en afmetingen.

Echter door de aanhoudende werken in de Pelikaanstraat, eerst bovengrondse tram, daarna ondergrondse tram, uitbreidingswerkzaamheden aan de stationsgalerij met tweede ingang,  renovatie van de oorspronkelijke arcades, aanleg van de TGV lijn, enz.,  trokken veel eigenaars naar een rustigere woonomgeving en werden verschillende  appartementen doorverhuurd aan diamanthandelaars die er kleine ateliers in huisvesten.

Sedert een 10-tal jaren hebben  jonge  kopers ontdekt dat de Fortunia  en het levende en bruisende karakter van de in opmars zijnde Stationsbuurt  veel mogelijkheden biedt en hebben zich niet laten afschrikken door de uiterlijk lelijke mantel van het bijna 100  jarige  gebouw.

Deze bewonersgroep is met de jaren uitgegroeid tot een aangename en gemotiveerde woongemeenschap.  De  ateliers zijn definitief verdwenen en samen met enkele oude rotten die het schip nooit hebben willen verlaten is er gisteren door de “Fortunians”  zeer uitgesproken en enthousiast gestemd om het gebouw zo dicht mogelijk terug te brengen naar haar oorspronkelijke staat door een grondige renovatie.

Ook de stad heeft ingezien dat ons gebouw belangrijk is voor de rijke diamantgeschiedenis van Antwerpen en heeft een eenmalige premie toegekend voor renovatie van gebouwen boven handelspanden.

Sjé

One Response to “Renovatie van Residence Fortunia is goedgekeurd.”

  • Bedankt voor dit artikel Sjé, heel interessant! Heb je de foto bij dit artikel soms in een iets groter formaat? Ik heb hem ooit gehad maar hij is jammer genoeg ooit verloren gegaan… Alvast bedankt

    Tom

Blijf op de hoogte!

Uw email adres: